Villa Blåbär
By Peter31-08-2017Popularity:8290 Comments

Villa Blåbär   

 

 Finished: 2016    Living area: 180 sqm

 

Contrasts, views into the forest, spatiality and a daring and uncompromising design were the starting points for this house outside Stockholm. The structure is fully covered in roofing felt and was created during a number of workshops with the client. Different volumes were tested in models and on site, where the challenge was to locate all rooms on one level, while also fitting the geometry of the house into the slanting landscape.

 

Three key conditions resulted in the positioning of the house:

Firstly to maximize the amount of daylight and spatiality. Secondly to block unwanted views from the neighboring houses, and thirdly to provide beautiful views into the nature west of the site, a landscape covered with blueberries and slender pines.

 

The prolonged and angled plan shelters the private side of the house from unwanted views. Moving along the interior of the south-west facing windows mimics the initial exploratory walks we had on site prior to construction. The master bedroom is placed where one gets the most spectacular view of the surrounding nature.

 

The house hovers on concrete blocks that have been cast directly onto the surfacing rock to avoid unnecessary and expensive blasting. A traditional Swedish wood construction, partly prefabricated, was the most cost effective. The choise to clad all exterior surfaces with roofing felt was both a way of keeping the cost down and to achieve a bold look.

 

In order to secure energy efficiency the openings on south and west were maximized. The total amount of glazing follows careful energy balance calculations and together with a geothermal heating system and an exhaust air heat pump, the house will match the high demanding energy norm in Sweden.

The different functions within the house have been lined up next to each other following a hierarchy from public to private; garage,  entrance facing the front, kitchen and bedrooms facing the back. A loft with room for guests is situated separately from the main bedrooms and close to a guest bathroom. The loft overlooks the kitchen and living room area through a large glass panel.

 

The white interior contrasts the black felt surface of the exterior. Wardrobes, lighting and sockets are inset in walls and ceiling to give a clean look. Altogether the house gets its charm by crossbreeding traditional Nordic design elements with unexpectedly complex geometry into a unique home.

 

 

The clients vision:

A daring, clean and contrasting design for a young family, was the starting point for this house in Nacka, Stockholm.

 

The house shoud also be :

1. Environmentally friendly

2. Energy efficient

3. Total cost of no more than 30.000 sek/sqm

 

Design challenges:

The house is located in Nacka, in the inner part of the archipelago of Stockholm.

   Three design elements where important challenges in the program: To maximize the amount of daylight from southwest.  To block out views neighbours  To provide direct views and an easy access into the landscape.

   A major challenge was to locate all rooms on the same level, and also fit the geometry of the house into the building rules and the sloping site.

 

Floor plan

The house was created during a number of workshops, where different volumes and materials were tested on site,  in order to fulfill the vision of the client.

    Walking through the house from the entrance to the bedrooms, mimics the initial exploratory walks we had on site, prior to construction.

 

Materials

The house is hovering on 36 concrete legs, that have been casted direct on the rock to avoid unnecessary and expensive blasting. A traditional prefabricated Swedish wood construction, and eco fiber insulation, was the most cost effective. The choice to clad the exterior surface with black roofing felt  was both a way of keeping cost down, and to achieve a bold look.

 

    The exterior is fully covered with a glimmering crystal black roofing felt which contrasts the white and crispy interior. Wardrobes, lighting and sockets are all inserted in walls and ceiling to give an even and clean look.

 

 

Exterior

In order to secure energy efficiency the openings on south and west were maximized. The total amount of glazing follows careful energy balance calculations and together with a geothermal heating system and an exhaust air heat pump, the house will match the high demanding energy norm in Sweden which is max: 55 kwh / m2 / year)

 

 

 

 

 

 

 

key: Ps Arkitektur, Scandinavian design, Scandinavian Architecture, Swedish Villa,
  • Please click here
  • T E L:86-755-83869568
  • Email: ideatops@a963.com

RECENT VISITORS

MESSAGE