ISSA MEGARON
By DAVOR31-08-2017Popularity:30070 Comments

The Issa megaron project is dealing with questions regarding the context of the site boundary, envisioned on the plot that is read as a tabula rasa, a void space.

 

This "blank" space is a deception that the context is non-existent or irrelevant because the essence of this space is not a literal cadastral boundary. We need to seek and find genius loci in a wider, not just geographic, but cultural zone.

 Though deprived of human presence, this is not a space without strong character and essence. Its genius loci does not only represent the plot, the island but also the entire Dalmatian archipelago, as part of the Mediterranean civilization circle and ecosystem.

 

One such untouched biotope with a clear tradition of architectural heritage has imposed a bioclimatic oriented design with an emphasis on the valorization of architectural heritage.

 

The assignment was to envision a house for a temporary family retreat for a client that would use the site as a holiday getaway and to farm and cultivate olives.

 

Conceptually the architect is falling back on the tradition of the micro/macro climate and heritage of Vis island and the Mediterranean so the approach to design is bioclimate oriented. The house is envisioned as an digged in volume,  and residential pocket between the stretches the stone drywalls.

The residential areas are digged in/ green roof/ and only open terraces areas are above terrain . The house consists of  1st level zone with six identical bedrooms and two master suites, large lounge area conected with northern terrace and house entrance. Downstairs are housekeeping, game room and large dining/kitchen/lounge area opened to the covered and uncovered terraces and pool deck.

 

  The needs of the user, type of construction and application of materials is lowered to a minimum so that the natural resources could suffice. All the bearing elements are made of reinforced concrete. Stone from the site was used for the cladding of the facade, terrace and new bearing walls on the site – from the remains of the site excavation and stone from the old stone walls that have lost their structural integrity. Wood for the pool terrace, floors and shutters for sun protection are from local origin.

The design that emerges from such conditions is unobtrusive, subtle, creates a symbiosis with the new/old stone-wall topography. Sustainable design has shown to be the only solution for the completion of the project, that encompasses the plausibility of the project, minimal costs, satisfaction of all user needs, local government and urban plans as well as the architectural expression.

 

Given that the "loci" is actually Mediterranean, we conceive the house by the system of the megaron, reinterpreting the ancient stone drywalls and creating a new rural manmade topography using simple construction technologies.

 The complete lack of infrastructure and general inaccessibility imply that self-sustainability is prerogative – natural cooling and ventilation, rainwater exploitation, solar panels, and other elaborate ways of exploiting natural resources, enabling the facility to function as a place for life and work.

 

Stone drywall form functional sleep / work / leisure zones: a large steep hill makes the terrain unusable, and by applying the stone drywalls for plateau forming zones, it is transferred to a useful agaric plot or an architecturally usable space. Residential facilities are formulated as an artificial grotto, concealed as a memory of a primitive shelter. The newly built structure is both manmade / handmade, intrusive in intent, material and ultimate appearance.

 

The recycled heritage and the upcycled site are cohabiting in the idea, they are impregnated in the task, and eventually symbiotic inextricably linked in to the final result.

AERIAL VIEW

PANORAMA

APPROACHING THE HOUSE

AERIAL VIEW - SEAVIEW

FACADE EAST

FACADE WEST

EAST VIEW

FRONT VIEW

key: MEGARON, CONCRETE, STONE DRY WALL, SEAVIEW
  • Please click here
  • T E L:86-755-83869568
  • Email: ideatops@a963.com

RECENT VISITORS

MESSAGE