No.242
By Jaroen30-08-2017Popularity:25860 Comments

The house No.242 is situated in a housing estate in Bangkok, Thailand.  The site is a 734 sq.m. elongated plot that orients north-south.

The priorities are to:

Create a functional house for a family of 3 with 2 caretakers by using reusable materials from the teared down house as much as possible

Keep all of the significant existing trees

Reduce energy usage of the house

The facilities required are:

Parking space for 3 cars

Reception / Living area

Dining area

Asian kitchen

Service area

Koi pond

Kid’s bedroom

Guest room

Meditation area

Master bedroom with study area

The design was inspired by a desire to engage with the landscape, permeability between interior and exterior, and to celebrate the existing trees.

The architectural design prioritises the use of natural lighting and cross ventilation, with large openings facing north and south.  We proposed passive ventilation and lighting solutions in order to reduce energy usage.

The site is surrounded by 2 neighboring houses in the north and south, while the west is not part of the housing estate and is an unpleasant context.  In order to maintain privacy and connectivity between inside/outside simultaneously, the garage is located directly in front of the house to save space for the main house, and help conceal the house from the street.

Sustainability is very important and the house is organized in two levels to be integrated in the natural landscape.  Majority of compartments face south to receive natural wind and is shaded by the geometry of the balconies and louvers to avoid heat gain.

Apart from orientation, cross and stack ventilation, the double wall with air gap in the middle to the east and west provides protection from the sun.

On the roof, 2” thick close-cell Polysio Foam Core with waterproof PVC sheet membrane together with 3” thick 2 sided aluminium foil and heat bloc type ceiling are used to block the heat gain from the roof.  Roof mounted, grid connected photovoltaic panels are installed to generate electricity.

Synergy heat pump is used to make hot water for the house.

Water conservation has been taken into account as well, with series of low flow fixtures.  This house uses grey water together with rain water harvesting to watering the garden.

The non-formaldehyde bio-composite board is used instead of plywood.

Self-cleaning, no lead, no mercury and heat reflection paint, is used for exterior paint, while washable, anti-bacterior, zero v.o.c. and APEO free paint is used for interior paint.

Autoclaved aerated concrete block is used for both exterior and interior walls.  The advantages are its quick and easy installation, highly thermal insulation, fire resistance and light weight which save costs and energy in transportation and save labor expenses.

All air conditioner’s condensing units are located in the shade on the roof level for better heat transfer ventilation.  Furthermore, the refrigerant is the non-HCFC type which is environmental friendky and less work load for the compressors.

key: house natural lighting
  • Please click here
  • T E L:86-755-83869568
  • Email: ideatops@a963.com

RECENT VISITORS

MESSAGE