Lane 189
By Catarina20-07-2017Popularity:11520 Comments

Lane 189, located in the Putuo district in central Shanghai, combines retail, restaurant and office spaces in an organisation that rearranges the typical mall into a vertical city centre that offers opportunities for shopping, strolling, eating, gathering and resting.

 

The design incorporates elements of 'old Shanghai' through geometry, pattern and materialisation and combines these with a contemporary urban experience, thereby creating a destination with a distinctly Shanghai feel. The design was made using Building Information Modeling (BIM) software.

 

Based on a hexagonal grid, the facade components follow the articulated geometry of the building and provide constantly changing perspectives. Large double-height facade openings present the interior programme to the outside world. The 'urban eyes' simultaneously create large display platforms for products whilst providing balconies with views to the surroundings.

 

On the lower facade a hexagonal grid consists of diamond shaped panels that are tied between pins forming a tensioned cladding system. Here the arrangement of the components can change across the facade from single layer to triple layer, up to a depth of 400mm. Constructed from different materials and lit by RGB LEDs these panels create different visual effects: transparent or opaque, colourful or monochrome, reflective or matt.

 

The interior of Lane 189 derives its character from a central void which cuts through the volume from base to top and is punctuated by a series of rounded plateaus. These smaller pockets, positioned in a rotational manner, create intimate plazas and are visually connected to the urban eyes of the facade.

 

The existing qualities of the immediate urban surroundings, which include small-scale restaurants and boutique stores, are reflected in the building where they are stacked vertically to populate the envelope with programmatic destinations that can be seen from street level.

key: architecture; interior design; digital architecture; Shanghai; China; public space; urban; facade; grid; hexagonal grid
  • Name:Catarina Osorio
  • Country:Portugal
  • Specialty: Others
  • Position:PR Intern
  • Introduction: On behalf of UNStudio I am submitting a proposal for International Space Design Award-Idea - Tops.
  • Please click here
  • T E L:86-755-83869568
  • Email: ideatops@a963.com

RECENT VISITORS

MESSAGE