Ku.Be文化运动中心
By MVRDV22-08-2017Popularity:1390 Comments


占地3200平方米的Ku.Be文化运动中心是为弗莱德里克斯堡市政府设计的项目。它作为一个焦点,将为当地社区和泛哥本哈根区域服务。居民可以获得这里的所有权,而项目的功能也会根据用户的直接需求而改变。这个项目定义了一种新的建筑类型;它直接回应了极为简要的项目要求—塑造一个可以把人们聚在一起的建筑,改善人们的生活质量。MVRDV和ADEPT在它们的回答中,将剧院、运动和学习的功能交织于同一空间里,让不同年龄、能力和兴趣的人们都可以来这里锻炼身心,进而推崇更健康的生活方式;它也通过设计,为社区创造了新的人际关系纽带。 


Ku.Be由六个承载着不同功能的主要体量构成。每个体量都被赋予独特的颜色和材料,在建筑内部清晰可辨;在建筑外部,也可以透过分割砖立面,隐约看到这些形状。“我们设计Ku.Be,就是希望激发意想不到的体验”,MVRDV的共创人Jacob van Rijs这样解释道。“较大的体量适合举办演出和举行公共会议,小型的空间则可用于展览和辩论。快节奏风格的房间非常适合跳舞和跑酷;带有禅意氛围的房间则适合瑜伽或冥想,形成对比。连接两者的体量将成为最有意思的空间;我们的设计对空间用途稍做暗示,但是真正的使用方式则将完全由用户做主。”


穿越建筑的路径注重发展和鼓励不同形式的流动。从二楼到三楼,“迷宫”迫使人们手脚并用攀爬穿越一组三维立方体;他们也可以选择走一个竖向迷宫“捕鼠夹”。一张大网贯穿几层楼,用户在层与层之间可以爬上爬下——悬于空中;滑梯和消防钢管提供了一种快速下楼的途径。“在Ku.Be,我们试图完全突破建筑中的传统体验,”ADEPT的共创人Martin Krogh说。“本来在建筑中简单盲目的行走,在这里变成了对运动的探索和发现。你可以按照喜欢的方式来进行探索,攀、滑、爬……甚至跳。”为了适合不同年龄阶层和个体情况,我们提供了简单和标准两种不同选择;尽管如此,Ku.Be仍很好地保持了视觉上的承接。”


连接Ku.Be和城市的都市花园对八个体量和其内部活动的表达,起到了重要作用。变化的声音、灯光和气味构成了微缩景观系统,与自带滑梯的“山坡”无缝融合;这些多样化的景观一直延伸到花园和圆形剧场。


作为弗莱德里克斯堡城市景观的延伸,这个文化和运动中心将在一定程度上起到整合社区的作用,并有望成为社区未来发展的孵化器。


The 3,200m2 Ku.Be House of Culture and Movement was designed for the municipality of Frederiksberg as a focal point for both the immediate community and also the wider area of Copenhagen; one that the people themselves could take ownership of and that would evolve its programme based on the specific wants and needs of its users. The project is a new typology, developed out of the response to a brief that solely asked for a building that would bring people together and improve the quality of life. In reply, MVRDV and ADEPT answered with one that blends theater, sport and learning into a space where body and mind are activated to promote a more healthy life for everyone, regardless of age, ability or interest; creating links between people that wouldn’t otherwise connect with each other.  

The six primary volumes which make up Ku.Be, each with their own programme, are clad in a unique colour and material, clearly defining them within the building; from outside these shapes are hinted at in the fragmented tile façade. “We designed Ku.Be to encourage the unexpected,” explains MVRDV co-founder Jacob van Rijs. “Larger volumes are suited to hold performances or public meetings, smaller ones can be for exhibitions or debates. The fast-pace rooms are perfect for dance or parkour, and zen rooms give you the contrast of yoga or meditation. It’s between these volumes where the real fun will happen, though; spaces where we hint at a use, but which will become entirely user-defined.”

The route through the building focuses on developing and encouraging alternate forms of movement. The Labyrinth gets people on their hands and knees climbing through a three-dimensional network of cubes from the second to third floors; or alternatively, they could take the Mousetrap, a vertical maze. A net which spans several floors throughout the building, lets users climb up from floor to floor – suspended over the voids – and slides and fireman poles offer a fast way to get back down. “In Ku.Be we tried to turn your average experience of a building on its head,” tells ADEPT co-founder, Martin Krogh. “What would otherwise be a simple, mindless journey through the building turns into an exploration and discovery of movement. Here it’s you that defines the route, however, you want: climbing, sliding, crawling … jumping.” To cater for all abilities and ages, both easier and more standard ways of moving around are provided but even then a visual connection is maintained throughout Ku.Be.

The urban gardens outside form the connection between Ku.Be and the urban realm, playing an important role in expressing the eight volumes and the activities happening inside. The diverse landscape - a system of microclimates with changing sounds, lights, and scents which blend seamlessly into a hill with integrated slides - reaches out into the gardens and ends in an amphitheater outside. By becoming an extension of the urban landscape of Frederiksberg and integrating the community to such an extent, the House of Culture and Movement looks to become an incubator for further development within the neighborhood.

内部主要体块的形状借由外立面分散式瓷砖块加以暗示。

贯穿项目的路径动线也同时注重开发和鼓励各种运动形式。

快节奏室是跳舞或跑酷的绝佳场地;而禅区则是瑜伽或冥想的理想之地。

故意为之的设计让人手脚并用的攀爬,使得简单,无需思考之举也变成了一场探索和发现之旅。

体块间的空间称为灵活多变的“游戏区”,可以满足各种活动和相应空间流线。

key: 艺术,文化,创意,人性化
  • Please click here
  • T E L:86-755-83869568
  • Email: ideatops@a963.com

RECENT VISITORS

MESSAGE